SharePoint intranet: een goede keuze? Bekijk de voorbeelden (2024)

alle blogs

6 december 2019

x gelezen 6.607

SharePoint is een interessante optie als nieuw intranet of startpunt van je digitale werkplek. Ga je overstappen naar de nieuwe SharePoint en word jij de contentbeheerder? Wil je weten hoe je een nieuwe (intranet)site kunt aanmaken? Dit artikel is een heel praktische handleiding voor het maken van pagina’s. Zo krijg je een goede indruk van hoe het eigenlijk.

SharePoint intranet demovideo

Ben je nieuwsgierig hoe SharePoint eruit kan zien en of het een goede keuze is voor jouw organisatie? Lees dat in het blogSharePoint intranet: een goede keuze? Bekijk de voorbeelden.In mijn vorige blog over SharePoint gaf ik al aan dat het maken van intranetpagina’s een stuk eenvoudiger is geworden. Je kunt met zogenaamdewebonderdelen(webparts in de Engelse versie) de pagina opbouwen en eenvoudig onderdelen toevoegen, verschuiven en verwijderen. Ik heb een korte demovideo gemaakt, waarin ik uitleg hoe het maken van pagina’s werkt.

Wil je zelf een SharePoint intranetsite maken?

In het kort komt het neer op de volgende 11 stappen:

1. Zorg dat je de juiste rechten hebt.

Wil je de styling van de hele Office 365 omgeving kunnen instellen? Dan moet je Office 365adminzijn. Ga naar office.com en naarAdmin. Selecteer als Office 365adminhet thema voorhetjuiste kleurenpallet in Office 365. Hiermee stel je op het hoogste niveau de kleuren en het logo in. Voor de onderdelen die volgen is het voldoende als je een “siteowner” bent. Standaard kan iedereen in de organisatie een nieuwe SharePoint-site aanmaken.

2. Maak een nieuwe site

Ga naar SharePoint en maak een nieuwe site. Kies voor een communicatiesite. (Teamsites gebruik je voor het samenwerken in projecten).

3. Folderstructuur ontwerpen

Voordat je allerlei pagina’s gaat maken is het belangrijk dat je stilstaat en nadenkt over de folderstructuur. Om de pagina’s te vullen maak je gebruik van tekst, foto’s en documenten. Het is belangrijk om bij de inrichting van de achterkant een structuur te bedenken bij de mappen-indeling waar je de pagina’s, foto’s en documenten plaatst. Als je dit niet van tevoren goed doordenkt wordt het al snel moeilijk om pagina’s, foto’s of bestanden terug te vinden. Als je hier vragen over hebt, dan help ik je graag.

4. Nieuwe pagina maken

Maak allereerst een nieuwe pagina aan. Klik op +nieuw. De homepage wordt standaard aangemaakt, maar biedt geen mogelijkheid voor een headerfoto, die wel van toegevoegde waarde kan zijn. Je maakt een nieuwe pagina aan op basis van een sjabloon of met de basispagina die leeg is. Je kunt de nieuwe pagina vervolgens instellen als homepagina (instellingen > site-content > rechtermuisknop bij de pagina > startpagina maken).

5. Header vormgeven

Kies nu de weergave van de header door te klikken op dit onderdeel en het potloodje te selecteren. Je kunt kiezen voor met of zonder foto, auteur en/ of publicatiedatum. Probeer de verschillende opties en maak je keuze.

6. Pagina verdelen in kolommen

Nu kun je iedere pagina een eigen kolommen-indeling geven. SharePoint werkt met secties en kolommen. Iedere sectie kan 1 tot 4 kolommen op een rij bevatten. Met de blokkendoos aan webonderdelen vul je de pagina’s. Deze kun je heel eenvoudig via dragand-droperin zetten en verschuiven. Iederewebonderdeelheeft diverse instelmogelijkheden. LET OP: deze mogelijkheden kunnen anders zijn als je eenwebonderdeelover eenof juistover meerdere kolommen plaatst.

7. Webonderdelen kiezen

Plaats de webonderdelendie passen bij jouw intranet. Je kunt ze makkelijk verschuiven door te klikken op het symbool met 4 pijltjes, tweede van boven.

8. Bewaren

Er zijn een paar opties om je pagina te bewaren. Je kunt de pagina opslaan als concept, je wijzigen negeren (dan sla je dus niets op) of opslaan en publiceren.

9. Structuur maken van pagina’s in folders

Maak nu net zoveel pagina’s als je bedacht hebt in je ontwerp. Organiseer onderliggende pagina’s in een folder, zodat je aan de achterkant overzicht houdt.

10. Navigatiemenu

Pas vervolgens het navigatiemenu aan.

11. Instellen rechten

Rechten instellen: als je wilt dat andere mensen de site kunnen bekijken of bewerken, dan moet je de rechten instellen. Dit kun je doen via het instellingen symbool > sitemachtigingen. Je kunt hier groepen of individuen toevoegen, die je lees of bewerkrechten geeft.

In grote lijnen ben je nu klaar!

Enkele voorbeelden van standaardwebonderdelen:

  • Tekstveld met opmaakmogelijkheden
  • Afbeelding met mogelijkheid om te linken en tekst erop te plaatsen
  • Lijst met documenten die verschillende weergave-opties heeft
  • Galerij van foto’s
  • Video
  • Kaartweergave
  • Button
  • Hero: hiermee kun je op een visuele manier links maken naar onderliggende pagina’s
  • Snelkoppelingen: een lijst met links waarbij je direct iconen kunt koppelen en keuze hebt uit fullcolour, alleen lijn en hoge of smalle knoppen
  • Formulier vanuit Microsoft Forms
  • Lijst van mensen met foto’s en functie vanuit de profielen in Office 365
  • Dashboard met statistieken vanuitPowerBI

Naast deze standaardonderdelen kun je ook allerlei onderdelen laten ontwikkelen die aansluiten bij jouw organisatie. Denk aan koppelingen met andere systemen, zodat je de informatie direct op intranet kunt bekijken.

Overstappen naar Office 365?

Gaat jouw organisatie aan het overstappen naar Office 365 of een social intranet implementeren? Wij helpen graag bij strategie en projectmanagement. Aandacht voor adoptie door gebruikers vinden wij cruciaal. We leren je graag onze aanpak hiervoor in de cursus verandercommunicatie bij digitalisering/ Cursus communicatie bij adoptie van digitalisering.

SharePoint intranet: een goede keuze? Bekijk de voorbeelden (2024)

FAQs

SharePoint intranet: een goede keuze? Bekijk de voorbeelden? ›

SharePoint intranet kan een goede keuze zijn als:

Waarom SharePoint intranet? ›

SharePoint is een open en sociaal platform, wat het gemakkelijk maakt om documenten te maken en te delen. Via het intranet heb je toegang tot teamsites, informatie, personen en projecten om je werkzaamheden effectief en efficiënt uit te voeren. Je kunt eenvoudig met meerdere collega's aan hetzelfde document werken.

Wat zijn de voordelen van SharePoint? ›

Efficiënte samenwerking. Een van de grootste voordelen van SharePoint is dat het je in staat stelt om gemakkelijk samen te werken aan projecten, kennis en ideeën te delen op één centrale plek. Met SharePoint kun je teamsites maken voor verschillende doeleinden, zoals afdelingen, projecten, klanten of evenementen.

Wat is het doel van SharePoint? ›

Organisaties gebruiken Microsoft SharePoint om websites te maken. U kunt het gebruiken als een veilige plek om informatie op te slaan, te organiseren, te delen en te openen vanaf elk apparaat. U hebt alleen een webbrowser nodig, zoals Microsoft Edge, Internet Explorer, Chrome of Firefox.

Hoe veilig is SharePoint? ›

SharePoint ondersteunt de versleuteling van gegevens op verschillende niveaus, van opgeslagen bestanden tot gegevensoverdracht via netwerken en protocollen. Dit helpt bij het voorkomen van gegevensdiefstal en beschermt tegen cyberaanvallen zoals man-in-the-middle-aanvallen en gegevensinbreuken.

Wat is het verschil tussen OneDrive en SharePoint? ›

Als je wil samenwerken met je team, en de inhoud is van de organisatie, dan hoort het in SharePoint. Als je de content privé wil opslaan, en alleen wil delen met een kleine groep sub-gebruikers die alleen toegang hebben omdat jij ze expliciet geselecteerd hebt, dan hoort het in je OneDrive.

Wat kost een SharePoint omgeving? ›

De Microsoft 365 Business Standard licentie geeft toegang tot SharePoint en de bekende Office apps. De kosten van SharePoint met een Bussiness Standard licentie zijn €10,50 per gebruiker per maand. Werknemers krijgen met een Business Standard licentie toegang tot SharePoint en de belangrijkste Microsoft apps.

Waarom overstappen naar SharePoint? ›

Het grote voordeel van SharePoint is dat alle gegevens in de cloud staan. Dit zorgt ervoor dat werknemers vanaf elk apparaat toegang kunnen hebben tot gegevens. Iedereen maakt direct gebruik van de meest recente informatie, omdat alles vanuit de cloud live wordt gesynchroniseerd.

Wat is het verschil tussen teams en SharePoint? ›

SharePoint Team sites: Een locatie waar verschillende manieren van samenwerken samenkomen. Hier wordt gewerkt aan documenten binnen een project of afdeling. Microsoft Teams: een locatie waarin de voordelen van SharePoint Team sites en diverse communicatiemogelijkheden samenkomen.

Is SharePoint een server? ›

SharePoint Server 2019 is elegant en snel, vertrouwd en intuïtief, en biedt directe toegang tot personen, toepassingen en content. Je bent minder tijd kwijt met het zoeken naar informatie en hebt zo meer tijd om ermee te werken.

Hoe verhoudt SharePoint zich tot Teams? ›

Bij MS Teams worden de zogenaamde SharePoint Teamsites automatisch gecreëerd. Via Teams zie je de bestanden die in SharePoint zijn opgeslagen. Via SharePoint in je browser (via office.com) zie je alle sites waar je via Teams toegang toe hebt.

Is SharePoint een cloud? ›

Uw bestanden OneDrive en SharePoint in Microsoft 365 worden opgeslagen in de cloud.

Wat is SharePoint Microsoft? ›

SharePoint is een platform van Microsoft dat dient als een raamwerk voor het opzetten van een website voor informatie-uitwisseling en online samenwerking binnen een groep of organisatie, zoals dat vaak op een intranet gebeurt.

Kan je SharePoint delen met externen? ›

Ga naar Beheerder > Service-instellingen > Sites en documenten delen. Ga op een van de volgende manieren te werk: Extern delen inschakelen.

Is SharePoint beveiligd? ›

Microsoft 365 maakt gebruik van een algemene virusdetectie-engine voor het scannen van bestanden die gebruikers uploaden naar SharePoint Online, OneDrive en Microsoft Teams. Deze beveiliging is inbegrepen bij alle abonnementen met SharePoint Online, OneDrive en Microsoft Teams.

Is SharePoint een app? ›

SharePoint is een handige bron waarin u kunt zoeken als u kennis, inhoud of resources nodig hebt terwijl u onderweg bent. Wat mensen zeggen over de app: De mobiele SharePoint-app wordt aanbevolen door TechCrunch, The Verge, ZDNet, PCWorld and Computerworld.

Hoe werkt SharePoint met teams? ›

Teams en SharePoint

Wanneer u een nieuw team maakt, wordt automatisch een bijbehorende SharePoint-site gemaakt die is gekoppeld aan het team. U kunt SharePoint gebruiken om bestanden met betrekking tot het werk van uw team op te slaan en te beheren en u kunt deze bestanden rechtstreeks in Teams delen.

Wat is SharePoint framework? ›

The SharePoint Framework (SPFx) is a page and web part model that provides full support for client-side SharePoint development, easy integration with SharePoint data, and extending Microsoft Teams and Microsoft Viva.

Wat doet een SharePoint beheerder? ›

De SharePoint-beheerder delegert het beheer van siteverzamelingen naar andere personen in uw organisatie.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated:

Views: 6190

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.